.
BRUISEND ANKEVEEN MARKT PODIUM FOTO'S LINKS
NATUUR DE STICHTING ACTIVITEITEN MONUMENTEN ANKEVEEN ARTISTIQUENIEUWS & WETENSWAARDIGHEDEN

NATUUR ROND ANKEVEEN

Het lintdorp wordt omringd door de Ankeveense Plassen, die horen bij het Vechtplassengebied en onderdeel zijn van het Groene Hart. Het is van oorsprong een laagveen landschap met sloten, plassen en landstroken die ontstaan zijn door het afgraven van het veen.

Planten en dieren

Het hele jaar door tref je er bijzondere planten en dieren aan. In het voorjaar broeden er vooral water- en moerasvogels, zoals grauwe gans, kleine karekiet en rietzanger. Ook zeldzamere vogelsoorten komen voor: roerdomp, wateral en zwarte stern. In het water groeien bijzondere planten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid. Langs het water zijn in het voorjaar zomerklokjes te vinden. Soms zie je zo maar een ringslang zwemmen, een ijsvogel duiken naar een visje of een ree op zoek naar iets eetbaars. Ook de zwarte stern laat zich regelmatig zien.

Faunapassage Ankeveense Plassen - Naardermeer

Tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer ligt de grootste natte faunapassage van Nederland.  De provinciale weg N236 was altijd een onneembare barrière voor dieren. Nu kunnen ze veilig oversteken. De faunapassage ligt onder de weg en er is een extra fietspad met een houten fietsbrug over de ’s-Gravelandse vaart gemaakt.

WANDELROUTE

Natuurmonumenten heeft wandelroutes uitgezet in en rondom Ankeveen:


WANDELING MET ERIK DE HAAN


klik door op elke bladzij om hem te kunnen lezen

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ijsvogel naast de Buhrmannlaan in Ankeveen
(foto's W.J.A. Hoeffnagel)

wateral naast de Buhrmannlaan in Ankeveen
(foto's W.J.A. Hoeffnagel)

ooievaars in Ankeveen
bijgewerkt op: 27-04-2015
Stuur ons een mail